Наистина ли сме част от Европа? Присъда ли е да си пациент в България? Последният абсурд на НЗОК. Как български пари изтичат в чужбина без смисъл.
Пациентски организации в подкрепа на терапията „дълбока мозъчна стимулация” при паркинсонова болест. Нова абсурдна и скандална ситуация.
Европейски ден за правата на пациента – къде е България?
Докога пациентите ще бъдат дискриминирани от собствената си държава и къде изтичат парите ни?

На събитието присъстваха по-голяма част от пациентите, които чакат за дълбока мозъчна стимулация, заедно с оперираните вече 9 пациенти.

Организатори: Асоциация „Паркинсон”, Асоциация на родители на деца с епилепсия, Съюзът на инвалидите в България, Съюзът на слепите в България, Българската асоциация за невромускулни заболявания, Асоциацията на родителите на деца с нарушено зрение, Асоциацията на родителите на деца с нарушен слух, Центърът за психологически изследвания, Националната асоциация на сляпо-глухите в България, Българска асоциация“Диабет“, Националната организация „Малки български хора“, Конфедерация “Защита на Здравето“, Дружеството по неврология и УМБАЛ „Св.Иван Рилски”.

Близо 60 млн. лв. е бюджетът на НЗОК за лечение в чужбина, 40% вече са похарчени

16.4.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Абсурдно е да се изпращат български пациенти за лечение в чужбина, което е 3-4 пъти по-скъпо в сравнение с прилаганото в наши клиники при същото качество. Близо 40% от предвидената сума в годишния бюджет на касата по това перо е похарчена още през първото тримесечие, което означава, че и при тежката финансова криза в системата, с висока скорост продължава да се насочва немалък финансов ресурс към чужди клиники. За това алармираха лекари и представители на пациентски организации на пресконференция в столицата, на която бяха представени актуални факти и разчети, свързани с оперативни интервенции при болни от паркинсонизъм по метода на дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). В момента у нас такава терапия е приложена с успех при 9 болни, между 15 и 20 са паркинсониците, които не могат да бъдат оперирани в УМБАЛ „Св.Иван Рилски”, защото нямат възможност да заплатят имплантите, чиято стойност е около 20 000 евро, посочи неврохирургът д-р Красимир Минкин и поясни, че засега касата заплаща единствено клиничната пътека за неврохирургична интервенция с краниотомия на стойност 3550 лв. „В същото време български пациент получава разрешение за същата операция в Унгария, но на цена, която е в пъти по-висока и независимо от това се поема от НЗОК”, допълни специалистът. „Познаваме екипа невролози и неврохирурзи, който работи в специализирания център в гр. Печ, в Унгария, били сме там с мои колеги, запознали сме се с тяхната работа. Няма никаква разлика в оперативния подход, методиката е абсолютно същата”, посочи още д-р Минкин. Според медиците от болница „Св. Иван Рилски” необходимата сума за лечение на паркинсониците с показания за ДМС у нас не надхвърля 600 000 лв., което очевидно е много по-изгодно за държавата ни, но някой не иска да види и признае това.

„От една страна преди време МЗ призна в отговор на молба на пациент, че методът се прилага успешно у нас и по тази причина той не може да бъде изпратен в чужбина. Малко след това НЗОК отказа финансиране на нашата болница за такава дейност с аргумента за недостатъчно финансови средства и „липса на доказателства за ресоциализиращ ефект при болния след интервенцията”. Същевременно трима от нашите пациенти, лекувани с ДМС, които са в трудоспособна възраст, се възстановиха и върнаха на работа”, коментира директорът на болницата д-р Дечо Дечев. По данни на НЗОК за първото тримесечие на тази година за лечение на български граждани в чужбина са похарчени 23 млн. 581 хил. лв., което представлява 40% от цялата сума, предвидена по това перо в годишния бюджет на касата, допълни д-р Дечев. „На фона на кризата и недофинансираната ни болнична помощ НЗОК е предвидила почти 60 млн. лв. за изпращане на наши пациенти в чужбина. Помислете само какво можеше да се направи, ако тези средства бяха вложени в нашето здравеопазване и използвани за неговото развитие”, призова д-р Дечев. За сравнение той посочи още един случай на пациент, подал наскоро молба за лечение с ДМС в клиника в Хайделберг, Германия, като исканата сума е била близо 83 хиляди евро.

„България е ратифицирала Международната конвенция за правата на хората с увреждания, има и двегодишен план за синхронизиране на нашето законодателство в съответствие с този документ. За разлика от други министерства – на образованието, на труда и социалната политика, на правосъдието, МЗ все още не е информирало какви мерки смята да предприеме в тази посока, а чл.25 от конвенцията поставя ред сериозни изисквания точно в областта на здравеопазването”, коментира ситуацията Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя изрази недоволството на пациентската общност и окачестви като дискриминационно отношение нежеланието на институциите да включат дълбоката мозъчна стимулация сред лечебните методи, за които се осигурява финансиране.

Представителите на пациентските организации заявиха намерението си в близко време отново да сезират институциите и да отправят към тях призив за намирането на адекватно решение за проблема на пациентите с Паркинсонова болест, които имат индикации за ДМС и искат да се лекуват в страната си.

 

Вашият коментар