НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
КОНФЕДEРАЦИЯ ЗАЩИТА НА ЗДРАВЕТО
София-1000, ул. „Триадица, 5 Б ет. I, офис 29, тел: +359888323748 kzz@abv.bg

Днес отбелязваме Световният ден на здравето (World Health Day)
Замърсяването на въздуха убива по един човек всяка минута в Европейския регион

На Международната конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк, САЩ (19-22 юни 1946 година) е изработен и приет устава на Световната здравна Организация (СЗО). Той е подписан от представителите на 61 държави членки на ООН. Устава на Световната Здравна Организация гласи: „Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствието на болест или недъг“. Той официално влиза в сила на 7-ми април 1948 година в Женева. Този ден е обявен за Световен ден на здравето. В момента страните членки на СЗО са 191 държави.

България също чества международният ден на здравето на 7- ми април. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевт
и и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората. На този ден празник има и Медицинския Университет в София. Тази година Световния ден на здравето преминава под мотото: НАШАТА ПЛАНЕТА, НАШЕТО ЗДРАВЕ. Темата е фокусирана върху връзката между здравето на планета и здравето на хората, животните, растенията – всички живи същества.  В съответствие с подхода „Едно здраве“, който подчертава взаимозависимостта на здравето на животните, хората и околната среда. Информационната кампания тази година на СЗО/Европа ще популяризира послания и дейности, които показват как индивидуалните избори и социалното поведение влияят на нашата околна среда.
Според данни на СЗО всяка година над 13 милиона смъртни случая по света се дължат на причини, които могат да бъдат избегнати по отношение на околната среда. Това включва климатичната криза, която е една от най- сериозните заплахи за здравето на човечеството. Замърсяването на въздуха убива по един човек всяка минута в Европейския регион. Екстремните метеорологични явления, недостигът на вода, замърсяването с пластмаси, преработените, нездравословни храни и напитки, стимулират вълна от затлъстяване, ракови и сърдечни заболявания.

Уважаеми лекари,
Уважаеми медицински специалисти,
Уважаеми здравни журналисти,
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората от всички страни, да се фокусират върху едно предизвикателство акцентиращо върху новопоявяващите се здравни проблеми.
Световният ден на здравето дава възможност да се започнат общи действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Национална пациентска организация „Конфедерация ‘’Защита на здравето’’ и офисът на СЗО в България Ви поздравяват по случай 7-ми април – Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник в България.

Приемете искрените ни пожелания за здраве, щастие, лични и професионални успехи в нелекото Ви призвание – спасяването на човешкия живот.
Честит празник !

С уважение:
Владимир Томов – председател на КЗЗ
Д-р Скендер Сила – управляващ офиса на СЗО в България

Конфедерация ‘’Защита на здравето’’ е гражданско сдружение с нестопанска цел за извършване на дейност в обществена полза – защита на правата на пациентите за по-добро качество на живот, отстояване правото им на здравеопазване по европейски и световни стандарти, повишаване здравната им гражданска култура.
Конфедерация ‘’Защита на здравето” (КЗЗ) е първата национално представителна пациентска организация. Организацията е създадена, за да представлява българските граждани в качеството им на пациенти пред държавните институции, политическите организации, бизнеса и неправителствения сектор