Европейска харта за правата на пациентите

Пано с Европейската харта за правата на пациентите беше поставено днес във фоайето на Пирогов, лично от омбудсмана на Рерубликата Гиньо Ганев. Според него Хартата за правата на пациентите е адресирана главно към медиците, които трябва я спазват в хода на лечението. Правата на пациентите трябва да се зачитат винаги, те са универсани и не зависят от начина на управление на държавата, нито от финансирането на болниците, подчерта омбудсманът.Пирогов е болницата, която поема 40% отспешните хирургически случаи в София и 50% от травматичните. За 1 година тук се лекуват 45 000 болни и се преглеждат над 500 000. Това е първата болница у нас, където има специално назначен инпектор, който да се грижи за спазването на правата на пациентите.

Така от пациентските организации заявиха отново загрижеността си по болничната реформа, която насочва пациенти към определени здравни заведения, а там пък ги карат да плащат за уж свободния избор на лекуващ екип.

Диана Хаджиангелова, Конфедерация “Защита на здравето”:
– Конфедерация “Защита на здравето” стартира гореща телефонна линия 0700 11 208, която ще работи с омбудсмана и здравното министерство.

На телефон 0700 112 08 пациентите ще алармират при нарушения на правата им.
Автор: Талка Симеонова

… още…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.