21 септември – Световен ден за борба с Алцхаймер „Време е за действие”

 

21 септември – Световен ден за борба с Алцхаймер

„Време е за действие”


На 21 септември 2010 г. (вторник) от 12:30 часа в София Прес ще се състои пресконференция на тема:

Световният ден на болните от Алцхаймер в светлината на новите критерии за ранна диагностика на Алцхаймер – диагностицирането на Леките когнитивни нарушения. Социалната цена на болестта.

В пресконференцията ще вземат участие:

• Проф. д-р Лъчезар Трайков дмн, завеждащ отделение по деменции в ‘’Александровска болница’’, ръководител на катедра по Неврология към ’’Медицински Университет –София’’, заместник-декан на Медицинския факултет при ‘’Медицински Университет –София’’, който ще предостави данни за заболеваемостта в България и съвременното лечение на деменциите.

• Проф. Д-р Стефка Янчева, дмн. началник на 1-ва неврологична клиника в СБАЛНП „Св. Наум”, която ще представи проблема деменция като диагноза и в частност – болестта на Алцхаймер.

• Г-жа Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско сдружение “Алцхаймер – България”, която ще представи работата на неправителствения сектор за развитие на социални услуги, насочени към семействата с болен.

• Г-ца Лора Станоева, дъщеря на болен, която ще сподели лични преживявания.

Болест на Алцхаймер

Според официалната статистика, страдащите от Алцхаймер в България са 50 000 души, а приблизително още толкова ще развият заболяването до 3-5 години. В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не реимбурсира медикаментите за лечението на болестта на Алцхаймер. Покриването на лекарствата за хората с това заболяване е от изключителна важност, заради непрекъснато нарастващата му социалната значимост.

Европейски практики

Всички европейски правителства признават предизвикателствата, пред които ще се изправят здравните и социалните системи до 2050 г. Някои от тях вече са приели национални планове за действие. Следващата желана стъпка е и в България да се променят здравните и социални политики, като болестта на Алцхаймер се припознае като социално значимо заболяване.

Бъдещето

Бъдещето на терапията на болестта на Алцхаймер е свързано и с възможността за евентуалното използване на ваксина (антитела) и лекарства, наречени секретазни инхибитори, които биха ограничили развитието и отлагането на амилоидния белтък в мозъка, който води и до неговото увреждане. Това лечение не само забавя, но и спира развитието на болестта. Проучванията върху тези медикаменти са в ход и вече са влезли във фаза многоцентрови, мултинационални европейски наблюдения върху няколкостотин болни за клиничен ефект.

За контакт:

Ирина Илиева

Алцхаймер България

02/ 470 64 48

0898 444 027

office@alzheimer-bg.org

 

Програмата можете да видите ТУК.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.