Такса за рецепта

На 28.04.2010 и 29.04.2010 г. в НЗОК се проведе работна среща с представители на пациентските организации. Участие взеха Владимир Томов – КЗЗ, Диана Хаджангелова – КЗЗ, Адриан Стоев – КЗЗ, Петко Кенанов – КЗЗ, Веска Събева КЗЗ, Теодора Захариева и Иван Димитров – Български Пациентски Форум, Жени Адърска – НПО, Пламен Таушанов – Бългаска Асоциация за закрила на пациентите.

Тема на дискусията беше въвеждане на такса рецепта за лекарствата, които са по наредба 10 на НЗОК, т. е. на медикаменти предназначени само за домашно лечение и само за тези, които са на 100% реимбурсация.

Д-р Албена Златарева обясни, че въвеждането на такса рецепта се налага само за месеците до края на календарната година, защото се очаква   до 2 месеца НЗОК ще изпадне във финансов колапс и може да спре изплащането на лекарствата.

Конфедерация “Защита на здравето” отказа да подпише споразумението за въвеждане на такса за рецепта от един лев, защото смятаме, че това ще натовари допълнително пациентите, които и  без това изпитват затруднения при лечението си и се лишават от жизнено важни медикаменти.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.