Социално-икономическите права на болните от Алцхаймер и деменция и техните семейства

Гражданско сдружение “Алцхаймер – България” и

Фондация „Състрадание Алцхаймер България”

ви канят  на

работна среща на тема:

Социално-икономическите права на болните от Алцхаймер и Деменция и техните семейства

Дата и място на провеждане: 15 април 2011 г., гр. Варна

в Клуб на стопанския деятел ул.Драгоман 25, 2 ет.

Начало 10,00 ч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информационна среща с представители на местната и централната власт, неправителствени организации и близки на болни от Алцхаймер се проведе  на 15 април 2011 г. часа в Клуба на стопанския деятел, ул. Драгоман 25, етаж 2.  Срещата е в рамките на проект „Няма време за губене” – Застъпническа кампания за социално-икономическите права на болните от Алцхаймер и Деменция и техните семейства”. Проектът се осъществява с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт „Отворено общество” – София и се изпълнява от Гражданско сдружение „Алцхаймер България” и Фондация „Състрадание Алцхаймер”.

В България над 100 000 души са засегнати от различни форми на деменции, като почти половината от тях са с болест на Алцхаймер.

В рамките на застъпническа кампания двете организации обединяват усилията си за повишаване обществената чувствителност по проблемите на болните и техните семейства и за предложения за адекватна защита на правата им, за качествени и достъпни социални и здравни услуги в България. Въпреки че засегнатите от болестта имат редица граждански права и свободи, право на социална закрила и на адекватен стандарт на живот, право на здраве и качествени здравни услуги и правата на възрастните хора, те са жертва на множествена дискриминация и нямат ефективен достъп до изброените права.

Гражданско сдружение „Алцхаймер България” и Фондация „Състрадание Алцхаймер“ предлагат информация, подкрепа и консултиране на болните от Алцхаймер и деменция и техните семейства. На срещата ще бъдат разпространени нови информационни материали за болестта и за правата на болните от Алцхаймер.

Специален гост на срещата е Евродепутат д-р Антония Първанова, член на Алианса по деменции в Европейския парламент.

Работна програма на информационна среща

Програмата на срещата включва:

 Откриване на срещата. Представяне на проекта (Ирина Илиева, Изпълнителен секретар на Гражданско Сдружение „Алцхаймер България”, Таня Иванова и Живка Тишева, Управител на Фондация „Състрадание Алцхаймер България”)

 Представяне на участниците

 “Европейска политика, свързана с проблемите на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер”.- д-р Антония Първанова, член на Алианса по деменции в Европейския парламент

 Съществуващи политики и мерки за подкрепа болните и техните семейства в България. Проблеми и предизвикателства (Ирина Илиева, Таня Иванова)

 Прожектиране на филм за болестта на Алцхаймер (30 мин.)

 Дискусия за правата на болните от Алцхаймер и Деменция и за липсата на адекватни социални услуги в България и необходимостта от Национален план за борба с Алцхаймер/Деменция. Препоръки.

С уважение,

Ирина Илиева Живка Тишева

Алцхаймер България Фондация „Състрадание

02/ 470 64 48 Алцхаймер България”

0898 444 027 compassion.alz@abv.bg

office@alzheimer-bg.org 0899 432 079

http://www.alzheimer-bg.org/ http://alzheimerbulgaria.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.