Оцеляването на болниците

01 семтември 2010 г.

Владимир Томов, председател на Конфедерация “Защита на здравето”,  участва в предаването Тази сутрин на bTV по повод на проблемите в здравеопзването
По повод проведения вчера форум между премиера, финансовия министър, здравния министър, представители на лекарския съюз и други организации, зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Стефан Константинов заяви в предаването “Тази сутрин” на bTV, че тонът на срещата е бил делови и като цяло тя е била “твърде коректна”:

“Премиерът започна с това, че парите за здравеопазване се увеличават и цитира данните за бюджета на Касата, който на хартия наистина последните години расте. Така погледнато, ние си казваме: “Какво става, парите непрекъснато се увеличават в тази сфера, пък качество няма”. Но всъщност, знаете, че там стават едни истории, знаете, че Касата има резерв и голяма част от тези пари не отиват никога за здравеопазването, а отиват директно в резерва.

Имаше разни проблеми с плащането. Миналата година бяха заплатени за тази година дейности и всъщност, това е причината тази година парите реално да са по-малко.

Премиерът се ангажира, че парите за здравеопазване за тази година няма да бъдат по-малко от миналогодишните. Това е голяма новина в условия на криза. Това ще е голям успех за всички организации, които бяхме там и ще бъде успех, и за правителството, ако го направи. Ние си даваме сметка, че тези пари така или иначе участват в общия бюджет на държавата.

Днес следобед имаме среща с финансовия министър, за да си уточним сумите какви са – дали да 90 милиона, дали са 200 милиона, дали са повече. Това нещо трябва да го уточним.

Владимир Томов от Конфедерация “Защита на здравето” коментира, че срещата е била на една много висока платформа:

“Участваха синдикати, лекарски съюз, със съответните съсловни лекарски, медицински организации, така също и пациентските организации. От друга страна, от страна на правителството участваха може би тези лица, които са най-отговорни и са най-близо до проблемите, и които биха могли, имат инструментите да ги разрешат. И от трета страна ние виждаме, че бюджетът за здравеопазване ще остане същия за тази година”.

“Пациентите по никакъв начин не са станали повече, държавата намалява. Има една тенденция за ръст на хоспитализацията, която е от 10 години насам. В никакъв случай не говорим за някакви екстремни стойности, които са се случили тази година или миналата.

Това е една тенденция, между другото, такива ръстове има в много държави и те се опитват и взимат подходящи мерки за решаването им. Но това е въпрос за здравната реформа. Ние тук не сме дискутирали здравната реформа. Това, което направихме вчера, няма нищо общо с никаква здравна реформа. Това беше въпрос за оцеляване на болниците и то до Нова година. Не сме дискутирали никакви мерки за реформата след Нова година”, допълни д-р Стефан Константинов.

Линк към предаването: Тази сутрин

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.