Над 1 500 души измериха дишането си

НАД 1 500 ДУШИ ИЗМЕРИХА ДИШАНЕТО СИ

СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С АСТМАТА СЕ ОТБЕЛЯЗА В СЕДЕМ ГРАДА В БЪЛГАРИЯ

На 4 май 2010 г. – Световния ден за борба с астмата, Асоциация на българите боледуващи от астма, Българското дружество по белодробни болести, Българското дружество по алергология и Конфедерация „Защита за здравето” организираха редица инициативи на национално и регионално ниво.

Денят за борба с астмата се отбеляза официално в седем града. В Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен и Берковица на 4 май между 11.00 и 13.00 часа пред общините на градовете се организираха различни инициативи, посветени на борбата с астмата, с акцент върху измерване на дишането от специалисти.

Отбелязването на Световния ден за борба с астмата завърши с голямо събитие пред Народния театър „Иван Вазов” в гр.София. То се откри с изключителни джаз импровизации в изпълнение на тромпетиста от БРАЗЗ асоциацията Тодор Бакърджиев и перкусиониста Христо Ганев, застъпници на кампанията. Бяха направени спирометрични изследвания на всички желаещи, придружени с много забавни игри и хелий караоке парти, с което организаторите тестваха едновременно чувството за хумор на участниците, певческите им възможности и белите им дробове.

Общият брой на хората, които измериха своето дишане по време на организираните инициативи в седемте града, надвишава 1 500 души.

По данни на Световната здравна организация 300 милиона хора по цял свят страдат от астма и техният брой непрекъснато се увеличава, като по-голямата част от тях са деца. В България данните сочат, че около 5% от населението страдат от бронхиална астма, сред които значителен брой деца. Това прави астмата една от най-разпространените хронични болести. Поради социалната значимост на болестта, Асоциацията на българите боледуващи от астма, заедно със специалистите от БДББ, от Българското дружество по алергология и Конфедерация „Защита на здравето”, работят в посока повишаване на здравната култура и начините за превенция и контрол на болестта. Болните от астма могат да имат нормален, пълноценен живот, само ако се научат да контролират астмата, спазвайки лечебния си план. От Асоциацията алармират, че един от основните проблеми, с които се борят, е фактът, че астматично болните у нас рядко отдават нужното внимание на редовното си лечение. През 2007 г. 48% от пациентите с лека и интермитентна астма не провеждат системно лечение, като през 2008 г. броят им се увеличава до 51%. Сравнени с пациентите, страдащи от други хронични заболявания, процентът на пациентите с астма, които не се лекуват, е значително по-висок и тази тенденция се запазва през годините. (фиг.1)

Фиг. 1. Процентът на пациентите с астма, които не се лекуват редовно, е най-висок, в сравнение с други хронични заболявания.

Инициативите, свързани с борбата с астмата, са част от националната информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010”, която се осъществява от Българското дружество по белодробни болести със съдействието на Асоциация на българите боледуващи от астма и е под патронажа на кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова.

София

Варна

Стара Загора

Телевизия Стара Загора

Берковица

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.