Момичета с диабет и бъдещо майчинство

Конфедерация „Защита на здравето” – КЗЗ , първата и най-голяма национално представена пациентска организация, обединяваща десетки неправителствени организации за различни заболявания и Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се” организират пресконференция-дискусия на тема:

Подготовка на момичетата с диабет за бъдещо майчинство – какво трябва да знае всяко момиче за бременността при диабет.

Пресконференцията с дискусия ще се проведат на 5 ноември от 10 ч. в БТА, гр. София, бул. Цариградско шосе 49 по повод на стартирането на дългосрочен проект на пациенските организации съвместно с доц. Мая Константинова, водещ педиатър-ендокринолог – „Усмивка и за моето слънчице”, чиято цел е да се подпомагат децата с диабет и семействата им в овладяване изкуството на лечение и контрол на захарния диабет.

Проектът включва безплатни консултации за всички деца и подрастващи до 18-годишна възраст.

Темите, включени в проекта „Усмивка и за мето слънчице” са:

1. Що е диабет, видове диабет и принципи на лечението му.

2. Диетолечение – принципи на здравословното хранене и предпазване от наднормено тегло и затлъстяване.

3. Остри усложнения на захарния диабет:

– Диабетна кетоацидоза

– Хипогликемия

– Поведение при съпътстващи остри заболявания и диабет

4. Профилактика на усложненията на захарния диабет – контрол на диабета.

5. Подготовка на момичетата с диабет за бъдещо майчинство – какво трябва да знае всяко момиче за бременността при диабет.

6. Затлъстяване в детската възраст – основни причини и предпазване.

Включена е и профилактика на детското затлъстяване – индивидуални консултации от мед. сестра:

– Измерване на ръст, тегло, талия, артериално налягане и оценка на степента на наднормено тегло / затлъстяване.

– Преценка на необходимостта от консултация с детски ендокринолог.

– Обучение на деца с наднормено тегло / затлъстяване за принципите на правилното хранене, предпазващо от наднормено тегло, както и принципи на лечение на наднормено тегло и/или затлъстяване.

Обучението и консултациите са безплатни и ще се провеждат след предварително записване в Център за обучение на деца и юноши с диабет и наднормено тегло.

Адрес: София 1431

Ул. „Христо Станчев” 13 – Лаборатория Ноневи

Телефон: 02/951 51 36 Факс: 02/95151

 

=====================================================

Обществото все още е длъжник на децата с диабет, алармират ендокринолози

05.11.2010, zdrave.net, Невена Попова

България е единствената европейска страна, в която стойността на инсулиновите помпи и консумативите за тях не се реимбурсират от здравната каса, а това е най-модерното и щадящо лечение при диабет, особено за определени групи пациенти, сред които са децата и подрастващите. За това алармираха ендокринолози на пресконференция в столицата днес и посочиха, че пълна или частична реимбурсация има дори в близки до нас страни като Македония, Румъния и Черна гора. Сега само малък брой платежоспособни родители могат да си позволят такъв разход – един апарат струва около 3600 евро, отделно от това сензорът е с цена от 150 евро, около 150 евро е стойността и на консумативите за един месец. От 2005 г., когато лечението с помпи е въведено у нас досега са продадени само 35, повечето от пациентите са деца, но има и няколко възрастни, стана ясно още на пресконференцията.

Срещата с представителите на медиите бе инициирана от конфедерация „Защита на здравето” и Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, по повод старта на дългосрочен проект под наслов „Усмивка и за моето слънчице”. В рамките на инициативата децата с диабет и техните семейства ще бъдат консултирани по въпроси, свързани с превенцията и контрола на заболяването.

Притеснително е, че в много случаи млади момичета в риск, които един ден ще искат да станат майки, не се консултират навреме и компетентно, посочи детския ендокринолог доц. Мая Константинова. Науката днес е установила, че една млада жена с добре контролиран диабет може да зачене и роди нормално доносено дете. Това обаче предполага правилно лечение на заболяването и подходяща орална контрацепция преди настъпването на бременността, допълни още ендокринологът. Тя уточни, че е много важен моментът на настъпването й – ако това се е случило, когато жената е била със стойности на кръвната захар около и над 10 ммол/л и на гликирания хемоглобин – над 10%, опасността от усложнено протичане и вътреутробно развитие на малформации у плода е напълно реална. Ако обаче диабетът е бил компенсиран – със стойности на кръвната захар между 4 и 8 ммол/л и на гликирания хемоглобин – под 7%, то рискът за плода намалява до ниво 5%, за сравнение при нормално протичаща бременност той е около 3%, добави доц. Константинова.

Необходимостта от насочена превенция на диабета става още по-голяма, когато става въпрос за млади момичета със затлъстяване и поликистозна яйчникова болест, посочи Пенка Георгиева от КЗЗ и покани всички желаещи да се запишат за безплатна консултация в Центъра за обучение на деца и юноши с диабет и наднормено тегло в София на тел. 02/951 51 36. Там те ще бъдат посрещнати от подготвени медицински сестри, които работят основно в Детската диабетна клиника на СБАЛ по детски болести и при необходимост ще бъдат насочени към детски ендокринолог.

Не бива да подценяваме факта, че лечението с инсулинови помпи е метод на бъдещето и то гарантира максимално добро лечение на децата и максимална превенция на отдалечените усложнения на диабета като ретинопатия, полиневропатия, нефропатия, единодушни са специалистите. „250 000 лева годишно за инсулинови помпи и 250 000 лева за консумативи към тях не са толкова голяма сума, когато става въпрос за лечение на деца”, каза председателят на КЗЗ Владимир Томов и добави, че пациентската организация ще продължи да настоява за решаването на този въпроси.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.