Липса на ваксина за хепатит Б за бебета

На Горещата линия на КЗЗ до Асоциация за репродуктивно здраве и грижи за малките деца “Усмихни се” постъпиха сигнали от страната за липса на ваксина за хепатит Б за бебета, която е задължителна по имунизационен календар.

Г-жа Пенка Георгиева, председател на Асоциация “Усмихни се”  проведе  разговори с д-р Тенев от МЗ  и  с г-жа Гергана Павлова, ресорен министър на МЗ, отговаряща за ваксините.

Г-жа Гергана Павлова представи подробно  развитието на проблема в последните месеци по дати, както и причините за настъпилата липса на ваксина хепатит Б, които не са по вина на МЗ. Пациентските организации получиха реална представа за проблемите и усилията на МЗ да ги  преодолее.

В момента се нарушават правата на 30 и 180-дневните бебета и това е силно тревожно за КЗЗ и Асоциация “Усмихни се”.

Г-жа Гергана Павлова и г-жа Пенка Георгиева  постигаха съгласие МЗ и пациентските организации заедно да направят всичко, което закона позволява, за да се спазят правата на бебетата. Установени бяха рамки за сътрудничество.

Предстоят срещи на г-жа Пенка Георгиева и г-жа Диана Хаджиангелова, зам. председател на КЗЗ със страни, ангажирани по случая.

Проведена беше среща с фармацефтичната фирма, доставчик на ваксината. Предоставени са документи по казуса, които бяха обсъдени на Координационен съвет на КЗЗ.

Предстои среща с ресорен министър г-жа Гергана Павлова, на която ще бъде съобщено решението на пациентските организации.

След срещата ще излезем с прессъобщение.

Получихме от специалисти тази информация, която да успокои мамите:

– Всички родилни домове са снабдени с необходимите им количества за поставяне на първа доза от ваксината срещу хепатит В- Втората доза ваксина срещу хепатит В се поставя минимум 4 седмици след първата. При необходимост интервалът между първа и втора доза може да бъде удължен до 4 месеца. (1)- Минималният интервал между поставянето на втора и трета доза ваксина е 8 седмици, като при необходимост може да бъде удължен до 17 месеца (1)- Удълженият интервал на поставяне на втора и трета доза ваксина не намалява нивата на серопротекция (2)Референции:1. General recommendations on immunization. Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR 2006;55(RR-15):1-48

2. Middleman AB, Kozinetz CA, Robertson LM, et al. The effect of late doses on the achievement of seroprotection and antibody titer levels with hepatitis B immunization among adolescents; . Pediatrics 2001;107:1065-1069

Въпреки   това, ние като пациентска организация изискваме максимално бързо да се защитат правата на бебенцата и те да получат, своята ваксина.

В сутрешния блок на Канал 1 на 15 юли  беше излъчен репортаж с Пенка Георгиева за проблемите с ваксините с участието на  новия  председател на Здравна комисия г-жа Десислава Атанасова, която се ангажира лично с инициирането на среща с ресорен министър Павлова и пациентските организации за намиране на оптимално решение и запазване правата на бебенцата.

Линк към предаването: Канал 1

 

Във връзка на липсата на ваксини за хепатит за бебенцата, днес, 15 юли 2010, Пенка Георгиева от Конфедерация “Защита на здравето” КЗЗ и Асоциация “Усмихни се” – грижа за малките деца, член на КЗЗ, представи проблема в сутрешния блок на Канал 1 в ефир пред г-жа Десислава Атанасова – председател на Здравна комисия. Ние като пациентска организация, защитаваща правата на бебенцата, благодарим на г-жа Десислава Атанасова за адекватната реакция в първия и работен ден – обещание за свикване на извънредна среща на Здравна комисия при необходимост за ваксините, както и заявени спешни предстоящи срещи между нея, г-жа Гергана Павлова – ресорен министър в МЗ и пациентските организации.На обяд, представители на Конфедерация “Защита на здравето” и Асоциация “Усмихни се”  – г-н Петко Кенанов и г-жа Пенка Георгиева  проведаха среща с ресорен министър г-жа Гергана Павлова и с д-р Здравка Григорова – съветник на министъра.
Беше ни предоставена цялата документация от последните месеци по доставката на фирмата вносител, която не е спазила договорните отношения.
Категорично подкрепяме Министерството на здравеопазването в желанието да спазва закона.
В проведения разговор г-жа Гергана Павлова заяви своите намерения и обясни механизмите, чрез които ще постигне решение за спешно осигуряване на ваксините до провеждането на нова обществена поръчка, за която е стартирана процедура. Разгледани бяха документи, от които е видно, че ваксини за бебенцата на нулевия ден има осигурени.
КЗЗ като национално представена пациентска организация е готова да даде становище и подкрепа за тези механизми, за да се избегне тази криза до сключването на новия договор.
КЗЗ благодари за предоставената възможност за изясняване на проблема.
От проведените разговори разбрахме, че фирмата доставчик има възможност за дарение на 12 000 дози ваксина за решаването на проблема за 30-дневните бебенца, за което ние като пациенти благодарим.
Информация от сайта на МЗ:

Фирмата-производител на ваксината срещу хепатит тип В “Глаксо Смит Клайн” ще предостави безусловно и безвъзмездно на Министерство на здравеопазването 12 000 дози от препарата. Ръководството на МЗ благодари на фирмата-производител за своевременната и адекватна реакция, която ще позволи да бъдат покрити нуждите на най-критичните групи, подлежащи на задължителна ваксинация съгласно Имунизационния календар на страната. Министерство на здравеопазването и лично министър Анна-Мария Борисова изразяват благодарността си и на националната пациентска организация „Конфедерация за защита на здравето” и специално на г-жа Пенка Георгиева, председател на асоциацията „Усмихни се”, за оказаното безусловно съдействие в създалата се ситуация. Благодарение на съвместните усилия на МЗ и на пациентската организация дарението на ваксините от фирмата-производител стана възможно и не беше допуснато нарастване на напрежението сред родителите на подлежащите на имунизация деца.

 

Линк: Министерство на здравеопазването

 

Отзиви:

btv Новините

Dnes.bg

Български фактор

Puls.bg

Фокус

Конфедерация “Защита на здравето” и Асоциация “Усмихни се”  благодарят от името на бебенцата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.