“Здраве за белия дроб 2010”

Стартира националната информационна кампания

“ЗДРАВЕ ЗА БЕЛИЯ ДРОБ 2010”

на Българско дружество по белодробни болести, в рамките на Годината на белия дроб.

Зачестяването на белодробните болести в световен мащаб вече не е само здравен проблем, а сериозна заплаха и за обществените здравни системи, алармират от седем международни организации. В България над 230 000 българи заболяват всяка година от белодробни болести, като при 3 600 това завършва с летален изход.

Кампанията е под патронажа на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова.

На 10 февруари 2010 г. от 11.00 ч. в Национален музей „Земята и хората”, сред кристали и под звуците на джаз музика, официално беше открита Националната информационна кампания “Здраве за белия дроб 2010”.

Кампанията е част от глобалната инициатива „2010: Международна година на белия дроб”, която стартира в края на 2009 г. по време на Форума на международните респираторни дружества, в рамките на 40-тата световна конференция по белодробно здраве, Канкун, Мексико.

Хроничните болести на дихателната система причиняват приблизително 7% от всички смъртни случаи в целия свят и представлява 4% от глобалната тежест на болести. Те засягат хора от всички страни и всички социално-икономически групи. В България статистиката показва, че годишно повече от 230 000 българи влизат в болница заради болести на белите дробове. Над 14 000 годишно заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи. Годишно 3 600 души в България умират поради болести на дихателната система. Една четвърт от българските деца опитват цигари преди 10 годишна възраст. Само за град София процента на пушещите момичета на възраст от 13 до 15 години е 26%, а от момчета на същата възраст пушачи са 17%. Ето защо кампанията “Здраве за белия дроб 2010” си поставя за цел:

Подобряване на обществената информираност относно белодробните болести и респираторни инфекции в България;

Подобряване на здравната профилактика на белодробните болести и запознаване на обществеността с посланието, че повечето белодробни болести са лечими, но предотвратяването им пести средства на обществото.

–  Насърчаване на активното сътрудничество между институциите, ангажирани със здравеопазването, съсловните и пациентски организации за създаването и прилагането на общественополезни, икономически ефективни и социално- ефикасни политики.

– Активна работа с медиите по проблемите на белодробните болести;

–  Повишаване на общата информираност и специфичните познания и насърчаване на сътрудничеството между общопрактикуващите лекари и специалисти по белодробни болести.

– Обръщане внимание на обществото върху това, че чистият въздух е фундаментално човешко право.

До момента като партньори към кампанията са се присъединили здравният портал Zdrave.net, „Хелт Медия Груп” и Асоциацията на българите боледуващи от астма. Българското дружество по белодробни болести активно ще работи за привличане и на още организации за партньори на кампанията.

Събитието беше открито от доц. д-р Коста Костов – председател на БДББ и началник Клиника по белодробни болести към Военномедицинска Академия и кметът на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, патрон и лице на кампанията. Доц. д-р Коста Костов заяви, че белодробните болести вече не са само здравен проблем, те стават силен социален фактор, които може да доведе и до негативни икономически последици. Най-важното, въпреки това, остава подобряване качеството на живот на пациентите и коренна промяна в „говоренето” за тези болести и политиката за превенцията им. Г-жа Фандъкова отбеляза, че болестите на белия дроб се нуждаят не от година на отбелязване, а от година на забелязване и то не само от здравната система, но и от гражданите и политиците. От кметството се надяват да дадат пример и на други общини в България за подкрепа на кампанията.

За нуждата от популяризиране на белодробното здраве сред българското общество говориха още: доц. д-р Димитър Попов – член на БДББ, доц. д-р Огнян Георгиев – член на БДББ, д-р Анахид Торосян – член на БДББ и Диана Хаджиангелова – председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма.

От Българското дружество по белодробни болести обявиха, че ще бъдат максимално интерактивни в разпространение на информациите и посланията на кампанията и ще разчитат и на активна Интернет комуникация през цялата година, за да достигнат до възможно най-много хора. Беше представен сайтът на кампанията: http://2010.thorax-bg.com, както и профилите във Facebook и в Twitter, чрез които всеки може да стане поддръжник на кампанията.

В рамките на кампания “Здраве за белия дроб 2010” ще бъдат организирани: Трети национален конгрес на БДББ, през юни 2010 г. в гр. Пловдив, Национален конгрес на общо практикуващите лекари в България и Кръгла маса с представители на парламентарни комисии, МЗ, МФ, МТСП, НЗОК, Българското дружество по белодробни болести, пациентски организации и др.

На събитието присъстваха официални лица от партньорски и спонсорски организации.

На всички присъстващи бяха раздадени перлени ленти, символ на кампанията.

Повече информация във връзка с международните инициативи по повод “2010: Годината на белия дроб”, можете да намерите на страницата www.2010yearofthelung.org.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.