Камелия…

Камелия Шкодрова е родена на 18 юни 2005 г. в София, в Първа АГ-болница “Св. София”. Ками е с детска церебрална парализа заради проявена лекарска небрежност по време на раждането, казва майка й Александра Шкодрова. Когато детето се родило, било изпуснато, нямало педиатър в родилна зала и затова Ками изплакала на 6-та минута след като дошла на бял свят. След изписването от педиатрията започнали мъките на младото семейство. Водили Камелия при много лекари, обиколили десетки рехабилитационни центрове.

“Всички казваха, че от това дете нищо няма да стане – да го оставя в някой дом за сираци. Но благодарение на една рехабилитаторка, която направи чудо за Ками, тя започна да се развива, да говори, да пее песнички, да се опитва да ходи и да седи сама”, разказва майката.

Миналата година родителите на Камелия научили за лечение в Израел, което дава много добри резултати. След като се убедили, че в България няма лечение, решили да подадат документи и да опитат да спасят дъщеря си в израелската клиника. Нашата държава отказала да помогне финансово за лечението. На 18 ноември миналата година сем. Шкодрови получили писмо с официален отказ от Комисията за лечение в чужбина, в което им обяснили, че отказват финансиране на лечението на Ками в клиниката в Тел Авив, тъй като “методът биокорекция не е утвърден в клиничната практика, не се използва в никоя друга държава, а в световната литература липсват данни за неговата ефективност”.

Родителите започнали да събират средства чрез фирми, концерти и приятели. Успели да съберат сумата, необходима за първия терапевтичен курс в Израел. Нужни са между 3 и 5 курса на лечение, като всеки от тях е на стойност 13 000 евро, без да са включени разходите по престоя в Израел, както и самолетните билети. С тези разходи сумата става 15 000 евро за един курс. Приема се и медикамент по схема, и по патентован метод за Биокорекция на проф. Василиев.

Заминали за Израел на 5 декември 2010 г. и още с първия прием се видяло подобрение в състоянието на детето. Тя започнала да се храни по-добре, да седи сама (без чужда помощ), по-ясни станали думите й, започнала да съставя смислови изречения, отпуснала тонуса на крайниците, почти е изправила ръчичките. Предстои втори курс на лечение. Камелия трябва да замине за Израел на 20.03.2011 г. Затова сега всички усилия на родителите й са насочени към осигуряването на нужната сума, защото с това лечение й се дава шанс за пълноценен живот. В момента са необходими още около 25 000 лв., за да се платят всички разходи по втория курс на терапия.

Сметки за дарения:

На името на Камелия Валентинова Шкодрова

Дарителски сметки в клон Разсадника при РЦ София-Запад на Банка ДСК с IBAN:

BGN BG65STSA93000018870658

USD BG25STSA93000018870699

EUR BG57STSA93000018870705

На снимката: Камелия с майка си Александра

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.