Замяна на лекарства за бъбречно-трансплантирани

Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания организира протест  пред Министерски съвет на 4 май 2010 г.

Представители на “Конфедерация защта на здравето” – Вл. Томов, Д. Хаджиангелова, П. Георгиева, Р. Камараш подкрепиха протеста и искането за адекватно разрешаване на проблемите.

На протеста присъстваха и трансплантирани пациенти от цялата страна.

Иван Димитров от Асоциацията та пациентите с бъбречни заболявания обясни, че от близо месец единият от двата имуносупресора, който пациентите пият след трансплатацията, е заменен с по-евтин медикамент. От другия все още има известни количества, които обаче ще бъдат изчерпани към края на месец май.

Европейски, и нашите специалисти твърдят, че подмяната е рискована. Ако при някой пациенти се получи реакция на отхвърляне на трансплантирания бъбрек, това ще струва на държавата 110 хил. лв. В същото време се предполага, че чрез подмяната на имуносупресорите с по-етини медикаменти държавата ще спести общо от лекарствата на всички пациенти с бъбречна трансплантация едва 100 хил. лв. за една година.

От касата казват, че нямат нищо против имуносупресорите да отидат при тях, но трябва да отидат с бюджета си. Когато това се случи, пациентите и лекарите ще имат право на избор с какво да се лекуват. „Разликата между по-евтиния и по-скъпия медикамент е 15-20 лв. на кутия. Няма да е проблем, ако се отпуска сумата за по-евтиния, пациентите да доплащат 10 лв. за по-скъпия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.