Д-р Джалева обвини пациентските организации за проблемите при трансплантациите

ОТКРИТО ПИСМО ДО МЕДИИТЕ

Конфедерация Защита на здравето” – КЗЗ, най-голямата пациентска организация, изразява силното си безпокойство от изказванията на д-р Джалева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантации тази сутрин /4 фeвруари 2011 г./ в предаване по телевизия ТВ7, в което тя обвинява пациентските организации за неработенето на ИАТ и Фонда за трансплантации.

На въпроси, зададени от Пенка Георгиева, член на КЗЗ, за неусвоени средства, пълна липса на прозрачност, отказ на наш пациентски представител да участва в работата на Обществения съвет като гарант за прозрачност, несвършена никаква реална работа на ИАТ, липса на информация кой избира болниците за трансплантации, на какъв принцип, кой и как определя пациентите за трансплантиране, липса на информация на сайта на ИАТ, д-р Джалева обвини пациентските организации за липсата на донорство и трансплантации в България.

Работата на пациентските организации е единствено да бъдат гарант за прозрачност, а не да осъщестяват дейността на ръководството, което получава заплащане за това.

Разбира се, КЗЗ винаги е на разположение за участие в работни групи, да даде мнения и съвети за подобряване на работата.

Конфедерация „Защита на здравето” категорично подкрепя донорството и винаги бихме участвали в информационни кампании.

По думите на д-р Джалева, това, което смята да направи тази година ИАТ, е да тръгне по училищата в час на класния ръководител да се изяснява важността на донорството. За съжаление това беше заявено още преди година и половина от д-р Джалева, но досега нищо не е направено в тази посока и това остават празни обещания.

От КЗЗ искаме оставките на ръководството на ИАТ и на Фонда за трансплантации в чужбина д-р Джалева и г-жа София  Мутафчийска, поради несправяне с работата и липса на реални резултати.

Заради некомпетентност и липса на заинтересованост миналата година не бяха усвоени 4 700 000 лева за трансплантации.

Средства има, пациенти умират поради лошото им управление.

Новините ТВ7

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.