Европейска здравноосигурителна карта

Така изглежда европейската здравноосигурителна карта, издавана от НЗОК
Българите, които от 1 януари 2007 г. пътуват или пребивават временно в страните от ЕС, е добре да си извадят европейска здравна карта, посъветваха от здравната каса. Документът осигурява безплатен достъп до спешна и неотложна помощ там и ще се издава само на хора с редовни здравни осигуровки. Картата важи и за Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Информацията, която носи ЕЗОК засега е само основна – име и фамилия на притежателя на картата, ЕГН, период на валидност, код ISO страната – членка, идентификационен номер или името на здравноосигурителната институция, която я издава и уникален номер на картата.
Разходите по българския пациент се покриват от нашата здравна каса, която превежда на чуждия фонд парите за лечението, и то по негови цени. Те обикновено са по-високи от българските. За целта касата е заделила за догодина 2 млн. лв. Ако парите не стигнат, има възможност за субсидии от държавата, увериха от НЗОК.
Здравната карта обаче не покрива медицински транспорт и пренасяне на тленни останки за разлика от медицинските застраховки. Затова при пътуване човек може да си направи и застрахователна полица, казват от НЗОК.
Здравната карта не важи за планово лечение в ЕС. Ако осигурен в България иска да се оперира в Германия например, трябва да получи специално разрешение от българската каса.
Българите, които работят в страни от ЕС и се осигуряват там, вадят своите карти от чуждата държава. Нелегално работещите нашенци в ЕС обаче могат да си вадят здравни карти у нас и българската каса да им покрива лечението там. Условието е да са си внасяли редовно здравни вноски у нас. Човек може да ползва картата 1 година, дори и междувременно да е спрял да плаща осигуровките си.
Европейската здравна карта струва 3 лв., издава се в срок от 30 дни и ще важи 1 година. За децата и пенсионерите срокът ще е до 5 г.
Фирмите, които издават картата, предлагат и експресна услуга за 5 дни, но цената е 4.80 лв.
За тези, които не могат да чакат 30-дневния срок за издаване на картата и ще пътуват, в районните здравни каси ще се дават и временни удостоверения. Те са на хартиен носител и ще важат само за едно излизане в чужбина. Удостоверенията ще са безплатни.
Европейската здравна карта изглежда като дебитна или кредитна карта, има високо ниво на защита и предоставя информация дали пациентът има здравни вноски.
Повече информация за здравноосигурените граждани, които могат да ползват медицинска помощ при пребиваване или престой в държавите от Обединена Европа може да намерите на адрес:
http://www.kim2000-bg.com/rights.html

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.